GOLDEN TRIANGLE
Het centrale deel van de Algarve, rond Loulé, Almancil en Vilamoura wordt wel de "Golden Triangle" genoemd.
 
Hier liggen de meest luxueuze resorts, jachthavens en golfbanen, o.a. in Vale de Lobo, Quinta do Lago en Vilamoura.
De kwaliteit van de bouw voldoet aan de hoogste standaarden.
Nu de verkoop weer lanzaam begint aan te trekken is het dan ook niet verwonderlijk dat grote investeerders eerst hier beginnen met kopen, de prijzen zijn altidj hoger geweest dan in de rest van de Algarve, maar er zijn nu nog wel uitstekende deals te sluiten.
 
Een groot voordeel is dat veel van de ontwikkelaars prima contacten hebben met grote banken, zodat op veel van het onroerend goed een financiering mogelijk is van ca. 90% tegen uitstekende voorwaarden.
 
Uiteraard hebben cash-buyers meer onderhandelingsmogelijkheden.
 
 

.
Voor- en nadelen off-shore transacties
 
Voordelen (mits "white-list" en niet-resident in Portugal):
-  eenvoudige overdracht van aandelen i.p.v. onroerend goed
-  geen problemen bij erfrechten (aandelen zijn aan toonder)
-  geen IMT/overdrachtsbelasting (0% i.p.v. 6 á 8%)
-  geen Winstbelasting (normaal 25%)
 
Uiteraard kan het zo zijn dat men niet wenst dat onroerend goed op eigen naam staat geregistreerd, in dat geval is een off-shore constructie wellicht wenselijk.
 
Nadelen:
-  hoge kosten onderhoud Ltd (€ 1.500 á € 4.000 per jaar)
-  hogere kosten fiscale representatie
-  eventuele kopers kunnen worden afgeschrikt door constructie
-  risico dat landen van de white-naar de black-list worden geplaatst
 
Mede gezien de momenteel snel wijzigende wetgeving is het altijd van groot belang u te laten adviseren door experts om onaangename fiscale verrassingen te voorkomen.
 
 White- en blacklist
Momenteel staan alleen nog Malta, Cyprus en Delaware (USA) op de white-list. Op de blacklist staan alle andere bekende tax-havens zoals Gibraltar, Jersey, Virgin Islands, Isle of Man, Guernsey etc
 
BEDRIJVEN IN OFF SHORE
Als u een bedrijf overneemt kan dat vanuit privé of vanuit een vennootschap, maar u kunt ook de vennootschap (in Portugal meestal een Lda) zelf overnemen.Soms zijn bedrijven geen Portugese Lda, maar een Ltd die gevestigd is in een land waar veel off shore bedrijven zijn gevestigd zoals Gibraltar, Malta of Delaware (USA).
In dat geval kan de transactie eenvoudig zijn: men koopt de aandelen van de offshore company net zoals men in Nederland een BV of in Portugal een Lda. koopt.

Uiteraard moet men zich er dan wel van vergewissen dat er ook andere zaken in het bedrijf kunnen zitten, waaronder "lijken in de kast", een accountantscontrole begeleid door een zelf ingeschakelde advocaat is dan ook altijd noodzakelijk bij zakelijke transacties.
Meer info over het ondernemen in Portugal leest u op