Ondernemen

HORECA 

Momenteel zijn er diverse horeca projecten te koop in de Algarve, al dan niet met onroerend goed. Het varieert van kleine bars, goede restaurants op A en B locaties tot hotel projecten. Gezien de grote populariteit van de Algarve is dit een uitstekende manier om te profiteren van deze mogelijkheden. 

Als u aangeeft wat uw wensen zijn en wat uw budget is, dan zoeken en vinden wij voor u de beste investering.


Bedrijf overnemen in Portugal

Veel Nederlanders en Vlamingen hebben er al voor gekozen om in Portugal een bedrijf te starten of over te nemen. Portugezen zelf zijn, ondanks hun roemruchte verleden, vaak geen echte ondernemers en de Hollandse zakelijkheid is uitstekend te combineren met de relaxte sfeer en het gunstige fiscale klimaat. Er zijn dan ook veel Nederlandse en Vlaamse ondernemingen in alle branches: woninginrichting, zorg, techniek, agrarisch en uiteraard in het toerisme en de horeca.

Daarbij is de Algarve de streek waar veel expats wonen die meestal veel te besteden hebben en dat ook doen. Er worden regelmatig bedrijven te koop aangeboden, in iedere branche is wel iets te vinden, waarbij de nadruk ligt op horeca en recreatie. Het toerisme in de Algarve vertoont  een sterk stijgende lijn zodat de mogelijkheden in de recreatieve sfeer heel interessant kunnen zijn. 

 Financiering

Financiering van bedrijven is nagenoeg onmogelijk, en men dient dus altijd te beschikken over voldoende eigen geld.

 Advisering

Wij kunnen u in het gehele traject adviseren.

Bij overnames laten wij de juridische en financiële afhandeling altijd lopen via een onafhankelijke advocaat, zodat de risico's voor zowel de koper als de verkoper zich beperken tot normaal ondernemersrisico.


Als u aangeeft wat uw wensen zijn dan zoeken wij voor u de ideale locatie (alleen Algarve). 

Neem contact met ons op en laat weten wat u zoekt en welk budget er beschikbaar is. 

Toeristische projecten

Veel Nederlanders willen een B&B, camping of glamping opzetten in Portugal, maar men dient zich te realiseren dat dit altijd een behoorlijke investering vergt. Het huis moet groot zijn, op een goede locatie liggen en van behoorlijke kwaliteit zijn. In alle gevallen dient men over voldoende financiële middelen te bezitten om dit te kunnen financieren. Iedereen kent de avonturen van "Ik vertrek",  hou altijd rekening met tegenslagen en zorg voor voldoende financiële ruimte om eraan te beginnen. Overigens zijn er ook succesverhalen van dit programma in de Algarve, deze mensen hadden een goed plan en konden veel werkzaamheden zelf uitvoeren.

Houdt u ook rekening met de regelgeving, voor exploitatie van toeristische locaties zijn vergunningen nodig. De meest voorkomende is de Alojamento Local (AL) , voor verhuur van huizen, appartementen etc. Deze wetgeving is aan wijzigingen onderhevig, dus goed advies is van levensbelang. 

 Soorten transacties

Bij de overname van een bedrijf is het in eerste instantie van belang om te weten wat er exact wordt overgenomen.

Het bedrijf kan privé worden gerund, d.m.v. een Lda (Portugese BV) of een Ltd. (offshore vennootschap).

In een aantal gevallen zal het een freehold overname betreffen (onroerend goed plus de business), maar het kan ook een zogenaamde trespass zijn, hierbij wordt de business overgenomen, maar wordt het onroerend goed gehuurd. In dat geval is het van belang of het lopende huurcontract kan worden voortgezet, of dat er opnieuw moet worden onderhandeld met de eigenaar van het onroerend goed.

 Verder is het uiteraard altijd van belang of er vergunningen voor de uitoefening van het bedrijf aanwezig zijn en of deze in de overname zijn betrokken. Zo niet, dan zullen deze (opnieuw) moeten worden aangevraagd, afhankelijk van het soort vergunning en de gemeentelijke bepalingen kan dit enige tijd duren.