BELEGGING
 
In deze financieel onrustige tijden (Brexit, Trump, bankencrisis) is een investering in onroerend goed over het algemeen de meest zekere belegging, zeker op langere termijn. Aandelen kunnen dalen tot nul, banken kunnen omvallen, de waarde van de Euro is onzeker, maar een huis houdt altijd een waarde en op langere termijn wordt deze altijd hoger!

In de Algarve zijn de prijzen van huizen in de periode 2002 t/m 2007 met 126% gestegen maar de kredietcrisis en de daling van het Pond Sterling hebben geleid tot enkele scherpe prijsdalingen in de crisis jaren daarna. De Portugese overheid geeft flinke fiscale voordelen aan "pensionados" en mede daardoor is er een toenemende vraag vanuit met name Frankrijk en Scandinavië beginnen de prijzen van kwalitatief goede huizen vanaf medio 2016  weer flink te stijgen en veel huizen staan veel minder lang op de markt. Dat neemt niet weg dat er nog veel te koop is tegen redelijke prijzen en met name cash-buyers kunnen hier zeker van profiteren.

Daarnaast heeft u als belegger in een huis natuurlijk direct zelf veel voordelen: het perfecte klimaat, de golfbaan om de hoek en de rustige levensstijl die u in Portugal kunt aannemen, fulltime of parttime.
Toch aardiger dan elke dag zenuwachtig de AEX bekijken?


VERHUUR
 
Afhankelijk van de locatie en de kwaliteit kan een (tweede) huis in de Algarve vaak op een rendabele wijze worden verhuurd. 
Uiteraard dient men dan rekening te houden met het seizoen, juli en augustus zijn de beste maanden en leveren het meeste geld op, maar ook in voor- en naseizoen of voor overwinteraars zijn er mogelijkheden .


In ons rekenvoorbeeld kunt u zien dat het relatief eenvoudig is om 
een rendement te behalen van 3 á 5%.
 
Indien een deel van de koopsom gefinancierd moet worden,  dan komen de rentelasten uiteraard in mindering op het resultaat.